art basel collectors lounge

Vienna Tourist Board, 2015

In 2014 the Vienna Tourist Board invited EOOS to design the Collectors Lounge for the Art Basel 2015.

EOOS reinterpreted the Wiener Kaffeehaus with a centrally positioned upholstered bench that was surrounded by a traditional arrangement of chairs and tables. Comfort, density, flexibility and the visual enlargement of the space through mirrored walls are recurring elements that are determined in our

remembrance. The Abstraction of the space and the transformation of the upholstered benches, usually fixed to the wall, to a central core element investigate the impact and the interaction of elements that, for us, are the essential elements of the Wiener Kaffeehaus. A Walter Knoll Jaan bench, Thonet chairs and custom-designed tables, two of them equipped with an interactive display provided by Vienna based company Strukt, completed this modern take on a classic Viennese Institution.


Photos: Rainer Fehringer